همه چیزدر مورد کشیدن دندان

کشیدن دندان

برخی از مشکلات مانند پوسیدگی های بسیار شدید، دندان پزشک را مجبور به کشیدن دندان می کنند. در برخی از موارد نیز امکان دارد قسمتی از ریشه دندان در استخوان فک باقی مانده باشد که می تواند مشکلاتی مانند عفونت و درد را به همراه داشته باشد. کشیدن دندان از طریق جراحی در این موارد، می تواند روش خوبی برای درمان عفونت ریشه دندان باشد تا کل ریشه خارج شود.

معمولا هر دندان پزشکی سعی در این دارد که دندان فرد بیمار، حتی المقدور با روش های ترمیمی حفظ شود اما در برخی از موارد، راهی جز کشیدن آن وجود ندارد. کشیدن دندان از روش های درمانی است که بسته به وخامت اوضاع دندان بیمار، امکان دارد در مدت زمان کم و خیلی راحت انجام شود یا اینکه پروسه ای طولانی و نیازمند جراحی باشد. به هر حال این اقدام را یک دندانپزشک عمومی یا متخصص می تواند به راحتی انجام دهد.

ما تصمیم داریم کشیدن دندان، هدف از کشیدن، نحوه انجام این کار و مراقبت های بعد از آن را بررسی کنیم. پس همراه ما باشید.

دندان کشیده شده فرد

هدف از کشیدن دندان چیست؟

وقتی دندان پزشک تشخیص می دهد که دندان مورد نظر باید کشیده شود، یعنی تنها راه علاج در کشیدن است. هدف دندانپزشک از کشیدن دندان می تواند متفاوت باشد. به طور کلی، چند هدف از کشیدن دندان وجود دارد که در اینجا بررسی می کنیم:

کشیدن دندان عقل

دندان عقل یکی از دندان هایی است که در برخی از افراد به دلیل کوچک بودن فک، می تواند به سایر دندان ها فشار وارد کند و آنها را دار بهم ریختگی کند. حتی در برخی از افراد به دلیل رشد نامناسب و جایگاه آن، می تواند آسیب شدید به لثه و لپ فرد از داخل وارد کند. در نتیجه دندانپزشک، اقدام به کشیدن می کند.

کشیدن دندان به دلیل پوسیدگی بسیار زیاد و عدم ترمیم پذیری

گاهی به دلیل پوسیدگی و خراب شدن بیش از حد دندان، نمیتوان آن را ترمیم یا پر کرد. به همین دلیل، کشیدن دندان می تواند با هدف خلاصی و رهایی از دست دندان پوسیده و یا جایگزین کردن آن با دندان کاشته شده انجام شود.

کشیدن دندان برای ارتودنسی

به هم ریختگی دندان های فک، دلایل مختلفی دارد که یکی از آن ها می تواند فشار دندان های عقل یا رشد غیر طبیعی دندان های فک باشد. حتی ممکن است دندان های نهفته هم زیر لثه وجود داشته باشند. به همین دلیل، کشیدن دندان می تواند با هدف انجام صاف کردن و ارتودنسی دندان ها انجام شود.

کشیدن دندان بیمارانی که تحت پرتو درمانی بوده اند

پرتو درمانی در بیماران سرطانی یا افرادی که تحت شیمی درمانی هستند، می تواند منجر به عفونت دندان ها شود. دندان پزشک باید این دندان ها را بکشد.

کشیدن دندان برای بیرون آوردن دندان های نهفته

برخی از بیماران دارای دندان های نهفته زیر دندان های خود هستند. گاهی امکان دارد تعداد این دندان ها خیلی زیاد باشد. جراحی و کشیدن دندان در این افراد، با هدف کم کردن فشار بر روی دندان ها و آسیب زدن به سایر دندان ها صورت می گیرد.

فردی که روی صندلی دندان پزشکی خوابیده است

انواع روش های کشیدن دندان

به طور کلی دو روش کشیدن دندان وجود دارد که دندان پزشکان متخصص درمان ریشه دندان یا عمومی، قادر به انجام آن ها هستند. برخی از دندان ها باید بیرون کشیده شوند و برخی باید با جراحی خارج شوند. در هر دو روش، دندانپزشک برای بیمار، بی حسی موضعی استفاده می کند. این کار می تواند حس درد کشیدن را کمتر کند. در برخی از موارد نیز ممکن است دندانپزشک تشخیص دهد که باید علاوه بر مواد بی حسی، از آرامبخش هم استفاده کند.

در روش معمولی کشیدن دندان، دندانپزشک سعی می کند با چند حرکت کوچک در جهات مختلف، دندان را لق کرده و بیرون بکشد. این روش برای دندان هایی کاربرد دارد که به طور کامل رشد کرده و عاج دندان کاملا مشخص است. در روش جراحی، دندانپزشک بعد از تزریق بی حسی موضعی، برش روی لثه را انجام می دهد و سعی می کند تا دندان نهفته و نیمه هفته یا دندان شکسته و ریشه را خارج کند. این روش برای دندان شکسته و آسیب دیده ای که عاج آن به طور کامل از بین رفته یا مقدار کمی از آن باقی مانده است، روش بسیار خوبی است.

مراقبت های بعد از کشیدن دندان

بعد از کشیدن دندان باید از زخم ایجاد شده در دهان، به خوبی مراقبت کرد تا دچار خونریزی و عفونت نشود. محیط دهان به دلیل مرطوب بودن می تواند مکان بسیار خوبی برای رشد باکتری باشد. لذا مراقبت بعد از کشیدن دندان باید به درستی انجام شود تا مشکلات بعدی بروز نکنند.

یکی از نکات مراقبتی بسیار مهم، خوردن غذا است. بسیاری از بیماران می پرسند که بعد از کشیدن دندان چه بخوریم و چه نخوریم. بعد از کشیدن دندان یا جراحی ریشه دندان، نباید غذای سفت خورد. دست کم تا 48 ساعت باید غذای نرم جوید و اجازه نداد که غذا به جای دندان کشیده شده برخورد کند. بعد از گذشت 2 الی 5 روز و بهبودی می توان به روال عادی بازگشت.

در مدت زمانی که دندان کشیده شده است و جای آن هنوز زخم است، نباید مسواک زدن فراموش شود اما بهتر است مسواک به دور زخم لثه و جای زخم کشیده نشود.

فردی که لثه اش را دارند برای جراحی میبرند.

عوارض کشیدن دندان

از عوارض شایع کشیدن دندان، می توان به سوزش و درد جای دندان بعد از فروکش کردن اثرات بی حسی موضعی اشاره کرد. در روش کشیدن دندان معمولی، این درد کمتر است و زودتر بهبود می یابد اما در روش جراحی، ممکن است تا 1 هفته همچنان درد وجود داشته باشد. اگر دندانپزشک مربوطه حرفه ای و با تجربه نباشد یا اینکه بیمار، نکات مراقبتی را رعایت نکند، احتمال خونریزی هم وجود دارد.

سایر عوارض مانند ایجاد زخم دهان، بی حسی در لب و لثه و همچنین عفونت وجود دارد. در برخی از افراد نیز ممکن است عارضه حفره خشک ایجاد شود که ورود غذا یا هوا به داخل آن، ایجاد درد شدید کند.

آیا کشیدن دندان شیری با دیگر دندان ها فرق دارد؟

کشیدن دندان شیری و دائم، به یک شیوه انجام می شود. در واقع اگر نیاز به کشیدن معمولی یا جراحی باشد، فرقی نمی کند که دندان مورد نظر از نوع دائمی باشد یا شیری. هر دو به یک روش از دهان خارج می شوند اما باید توجه داشت که خارج کردن دندان های شیری، کمی راحت تر است.

کلام آخر

دقت داشته باشید که برای کشیدن دندان باید به یک دندانپزشک عمومی یا جراح متخصص و با تجربه مراجعه کنید. دندانپزشک حرفه ای می تواند تشخیص دهد که نیازی به کشیدن دندان است یا خیر. گاهی باید پیش از کشیدن دندان، تصویربرداری از دندان انجام شود و سپس دندان از دهان خارج گردد.

دکتر ثنا جباری

سوالات متداول

گزینه های جایگزین کشیدن دندان چیست؟

اگر از آن دسته از افرادی هستید که ترس از کشیدن دندان دارند، دندانپزشک می تواند به جای کشیدن دندان شما، آن را ترمیم یا پر کند. البته اگر قسمت زیادی از عاج دندان شما از بین رفته باشد، راهی جز کشیدن وجود نخواهد داشت.

کشیدن دندان چقدر طول می کشد؟

برای کشیدن دندان به روش معمولی، مدت زمان کمی نیاز است. وقتی بی حسی موضعی تزریق می شود، بعد از چند دقیقه لثه آماده است تا دندانپزشک، دندان مورد نظر را بیرون بکشد. کل مدت زمانی که برای این کار باید در نظر داشت، بیشتر از 20 دقیقه نمی شود. در مورد جراحی دندان، به میزان وخامت اوضاع، مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید تا دندانپزشک، دندان یا ریشه آن را خارج کند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای
دیدگاه های درج شده:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *