در مورد پر کردن دندان بعد از عصب کشی و بایدها و نبایدهای آن چه می دانید؟ پیش از صحبت در این مورد بهتر است موضوع عصب کشی دندان را مجددا به طور خلاصه مورد بررسی قرار دهیم.
از آنجایی که عصب کشی دندان به طور کلی یک روش دردناک در نظر گرفته می شود، اکثر بیماران تمایل دارند روند درمان را به تعویق بیاندازند. با این حال، با تکنیک های مدرن، کانال های ریشه را می توان پس از یک یا دو جلسه نسبتا راحت و بدون درد درمان کرد. برخلاف تصور رایج، بیماران در طول عصب کشی دردی احساس نمی کنند.
در مواردی که درد احساس می شود می توان گفت که این درد ناشی از عفونت در این ناحیه است. هدف از درمان ریشه، از بین بردن دردی است که بیماران را آزار می دهد. این روش درمانی با بی حسی موثر بافت های اطراف دندان شروع می شود و جلسه تقریباً در 45 دقیقه کامل می گردد. اگر بیماران روند درمان را به تعویق بیندازند، ممکن است دچار عفونت در بافت های ریشه دندان شوند. این می تواند باعث از دست دادن دندان و استخوان شود.
پر کردن دندان بعد از عصب کشی که جزوی از مراحل عصب کشی دندان می باشد برای بازیابی یکپارچگی ساختاری و عملکرد دندان های پوسیده استفاده می شود. انواع مواد، از جمله طلا، آمالگام، پر کننده های چینی و رزین های کامپوزیت، می توانند در این مورد برای رفع نیازهای مختلف، ملاحظات زیبایی شناختی و متناسب با بودجه شما مورد استفاده قرار گیرند.
با این حال، با وجود مزایایی که دارند، پرکننده ها می توانند مشکلاتی مانند سایش و جدا شدن احتمالی را نیز ایجاد کنند و خطر پوسیدگی را افزایش دهند یا نیاز به درمان های فشرده تر مانند کانال های ریشه را ایجاد کنند. جهت حفظ سلامت دهان و دندان و افزایش عمر مفید دندان های پر شده ترمیم و معاینات منظم دندانپزشکی جهت نظارت بر وضعیت پرکردگی ها و رفع سریع هر گونه مشکلی که ایجاد می شود، حیاتی است.
پر کردن دندان بعد از عصب کشی آیا به همراه درد است؟
حال که مفهوم عصب کشی دندان را با هم مرور کردیم به بررسی موضوع اصلی این مقاله که پر کردن دندان بعد از عصب کشی است، می پردازیم. مراقبت پس از پر کردن دندان شامل مدیریت هر گونه درد یا ناراحتی است که ممکن است رخ دهد. این ممکن است به دلیل بالا بودن تراکم استفاده از پرکننده باشد و توسط دندانپزشک شما قابل تنظیم است.
دندان های مجاور ممکن است به دلیل انتقال سیگنال از دندان پر شده احساس درد کنند، اما این درد باید ظرف یک یا دو هفته کاهش یابد. حساسیت به دما و فشار پس از پر کردن، به خصوص در حفرههای عمیق رایج است و با استفاده از خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس و پرهیز از دمای بسیار پایین یا بسیار بالا در غذاها و نوشیدنیها میتوان آن را کاهش داد.
اگر ناراحتی ادامه داشت یا متوجه لبه های تیز روی پرکردگی دندان خود شدید، به دندانپزشک تان مراجعه کنید. داشتن رژیم غذایی نرم و رعایت بهداشت دهان و دندان بلافاصله پس از پر کردن دندان می تواند به بهبودی سریع کمک کند. شاید برایتان این سواب پیش بیاید که آیا پر کردن دندان بدون عصب کشی ممکن است؟ ، برای پاسخ این جواب بهتر است با متخصص درمان ریشه مشورت کنید.
پس از پر کردن دندان، برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که دندان پر شده بالاتر از سایرین است و باعث ناراحتی و حتی درد هنگام گاز گرفتن می شود. این عدم تعادل، که به نام ناهماهنگی بایت شناخته میشود، میتواند فشار زیادی بر دندان پر شده وارد کند و باعث ترک خوردن مواد پرکننده گردد.
در این مورد بسیار مهم است که هر گونه اختلاف بایت را فوراً به دندانپزشک خود گزارش دهید تا از عوارض بعدی جلوگیری شود. علاوه بر این، پرکردگیها، بهویژه پرکردگیهای عمیق، میتوانند باعث تحریک عصبی شوند که به دلیل نزدیکی پرکننده به انتهای عصبی، به صورت درد یا حساسیت شدید ظاهر می شود. این ناراحتی معمولا موقتی است و با بهبودی عصب فروکش می کند.
عوارض پر نکردن دندان عصب کشی شده
پر نکردن دندان عصبکشی شده میتواند به مشکلات جدی و عوارضی منجر شود که در ادامه آورده ایم:
- عفونت مجدد: وقتی دندانی عصبکشی شده پر نمیشود، باکتریها و عفونتها میتوانند به راحتی به داخل دندان نفوذ کنند و عفونت مجدد رخ دهد.
- شکستن دندان: دندان عصبکشی شده نسبت به دندانهای طبیعی ضعیفتر است و اگر پر نشود، خطر شکستگی یا ترک خوردن آن افزایش مییابد.
- درد و ناراحتی: عفونت یا شکستگی دندان میتواند باعث درد و ناراحتی شدید شود.
- گسترش عفونت: عفونت میتواند به سایر نواحی دهان، فک و حتی سایر قسمتهای بدن گسترش یابد و مشکلات جدیتری را به وجود آورد.
- از دست دادن دندان: انجام نشدن درمان مناسب میتواند منجر به از دست دادن دندان شود.
مراقبت های بعد از عصب کشی و پر کردن دندان
بعد از عصب کشی و پر کردن دندان چی بخوریم؟ بعد از عصب کشی و پر کردن دندان کاهی به گذاشتن روکش دندان عصب کشی شده احتیاج است، توصیه می شود تا دو هفته از مصرف نوشیدنیهای سرد و گرم و همچنین غذاهای چسبناک، سفت یا جویدنی خودداری کنید تا از هرگونه ناراحتی یا آسیب به پرکردگی جلوگیری شود.
از غذاهایی که نیاز به جویدن شدید یا سفت دارند، مانند گوشت نیز باید اجتناب شود. بعلاوه، به خصوص غذاهای گرم، سرد، اسیدی یا شیرین ممکن است باعث افزایش حساسیت و ناراحتی در ناحیه ای که پرکننده اعمال شده است، شوند.
همچنین جلوگیری از ساییدن دندان ها به ویژه در هنگام خواب بسیار مهم است، زیرا این امر می تواند باعث کنده شدن یا آسیب دیدن پرکردگی و همچنین آسیب به دندان های اطراف و فک شود.
پر کردن دندان بعد از عصب کشی همچنین می تواند باعث حساسیت به دما، فشار و قند شود که معمولاً در عرض چند هفته فروکش می کند. حساسیت مداوم یا شدید ممکن است نشان دهنده مشکلات مکانیکی مانند واکنش آلرژیک به مواد پرکننده، پالپیت (التهاب پالپ دندان) یا شل شدن و شکستگی پر کننده دندان باشد. در مورد پالپیت، وضعیت می تواند از برگشت پذیر تا غیر قابل برگشت متغیر باشد، که دومی به طور بالقوه نیاز به عصب کشی مجدد دارد.
همانطور که در بالا نیز بدان اشاره کردیم، حفظ بهداشت مطلوب دهان پس از پر کردن و اجتناب از غذاهای سفت، چسبناک یا جویدنی برای جلوگیری از ناراحتی یا آسیب اهمیت بالایی دارد. اگر ناراحتی بیش از زمان بهبودی طبیعی باقی بماند، برای ارزیابی نیاز به درمان بیشتر یا ترمیم پرکردن، مراجعه مجدد به دندانپزشک ضروری است.
فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان
فاصله بین عصبکشی و پر کردن دندان بعد از عصب کشی معمولاً بسته به وضعیت دندان و توصیه دندانپزشک میتواند متفاوت باشد. با این حال، برخی نکات کلی در ادامه آورده شده است:
- درمان مرحلهای: گاهی اوقات دندانپزشک ممکن است به دلایل مختلف، عصبکشی را در چند مرحله انجام دهد. در این موارد، ممکن است بین جلسات عصبکشی و پر کردن فاصلهای باشد تا اطمینان حاصل شود که عفونت به طور کامل برطرف شده است.
- دوره درمان: به طور معمول، دندان عصبکشی شده باید در اسرع وقت پر شود تا از ورود باکتریها و عفونت مجدد جلوگیری شود. این فاصله معمولاً از چند روز تا دو هفته متغیر است.
- قرار دادن پانسمان موقت: در بسیاری از موارد، پس از عصبکشی دندانپزشک یک پانسمان موقت روی دندان قرار میدهد تا زمانی که دندان برای پر کردن دائم آماده شود. این پانسمان دندان عصب کشی شده موقت معمولاً برای چند روز تا دو هفته در محل باقی میماند.
به طور کلی، توصیه میشود بعد از عصبکشی دندان، هرچه زودتر برای پر کردن دائم دندان اقدام کنید تا از مشکلات و عوارض احتمالی جلوگیری شود.
آیا عصب کشی و پر کردن دندان در یک جلسه انجام می شود؟
عموماً عصبکشی و پر کردن دندان بعد از عصب کشی در دو جلسه جداگانه انجام میشود. این فرآیند به دلیل زمان بر بودن، در دو جلسه جدا انجام میشوند. البته در مواردی که عفونت شدیدی در دندان وجود دارد و وضعیت پیچیدهتر است، ممکن است دندانپزشک تصمیم بگیرد که هر دو فرآیند را در یک جلسه انجام دهد، اما این موضوع به تصمیم متخصص درمان ریشه و شرایط خاص هر بیمار بستگی دارد.
کلام آخر
به عنوان نکته پایانی دقت داشته باشید که درمان های عصب کشی و پر کردن دندان بعد از عصب کشی یا هر درمان مربوط به بازگردانی عملکرد و زیبایی به دهان و دندان، زمانی کیفیت مطلوب را خواهند داشت که توسط یک متخصص دندانپزشک حرفه ای انجام شوند.
کیفیت بالای درمان اعمال شده به معنای کاهش درد و ناراحتی و به حداقل رساندن عوارض پس از عمل است. همچنین همواره دقت داشته باشید که برای بهبودی سریع تر و عدم مواجهه با هر گونه مشکل پس از عصب کشی یا پر کردن دندان، نکات مراقبتی ارائه شده توسط دندان پزشک خود را رعایت کنید.
دکتر ثنا جباری
سوالات متداول
آیا پرکردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی امکان دارد؟
بلافاصله پر کردن دندان بعد از عصب کشی در برخی موارد امکانپذیر است، اما بستگی به وضعیت دندان، درجه التهاب و نظر دندانپزشک دارد.
آیا پر کردن دندان بعد از عصب کشی درد دارد؟
ممکن است بعد از پر کردن دندان عصب کشی شده درد وجود داشته باشد، اما به وضعیت دندان فرد و روش درمانی صورت گرفته بستگی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید